Achterom afgesloten door buurman!

Dat oordeelde het Gerechtshof in Arnhem (www.rechtspraak.nl: LJN BU5490).

Sinds 1981 huurt Dekkers een woning in Almere. In het verleden kon hij een openbaar hofje bereiken via een strook grond tussen de schuurtjes aan de achterzijde van de woning. De woningcorporatie heeft diverse woningen verkocht, en verkoopt nu ook de woning van de buurman. De nieuwe eigenaar van deze buurwoning sluit de strook grond –die bij zijn nieuwe woning hoort- af, zodat Dekkers niet meer via de achterzijde de openbare weg kan bereiken.

De rechter oordeelt dat het niet meer kunnen beschikken over een achteruitgang een gebrek oplevert. De woningcorporatie had de woning niet mogen verkopen zonder te zorgen voor een ‘erfdienstbaarheid’ voor Dekkers. Nu sprake is van een zeer ernstig gebrek en de buurman niet mee wil werken aan een oplossing, moet de woningcorporatie proberen de woning van de buurman terug te kopen. Ook is een huurverlaging voor Dekkers van 20% gerechtvaardigd.

LET OP: als de huurder niet het genot krijgt dat hij mag verwachten van zijn woning, is sprake van een ‘gebrek’. Dat kan iets materieels zijn, zoals lekkage of achterstallig onderhoud. Maar ook een immateriële beperking kan hieronder vallen, zoals overlast of verminderd gebruiksgemak. De verhuurder is verplicht een gebrek te herstellen (art. 7:206 BW) en de huurder heeft recht op huurverlaging (art. 7:207 BW). Soms heeft de huurder bij een gebrek ook nog recht op schadevergoeding (art. 7:208 BW).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *