Een prachtig vak!

Vanochtend om half negen mijn eerste inventarisatieklus van de dag in Enschede. Ik bel aan en een nette oudere dame in een kleurige zomerjurk opent de deur. Ze kijkt mij ietwat verbaasd aan. Ik leg uit wat ik kom doen maar ze onderbreekt me, de afspraak stond om negen uur in haar agenda, maar ze was al aangekleed dus het kon wel. Ik leg uit dat ik nog moet wachten op de aannemer vanwege de renovatie van de badkamer, die zal er om negen uur zijn.

Aan de koffie vertelt de mevrouw dat ze 80 jaar is en haar hele leven in Suriname heeft gewoond; dit verklaart de tropische invloeden en de houten beelden in de woonkamer. Ze had een Surinaamse man en samen hadden ze vijf kinderen; hij wilde er wel 11. Maar het ging niet meer en mede door de kleinkinderen is ze weer naar Nederland gekomen. “Maar het was een prachtige man”, haar ogen stralen.

Wanneer de aannemer er is begint het uitzoeken van de nieuwe tegeltjes voor de badkamer. Enkele combinaties worden getoond en mevrouw kiest de grijze vloertegels met de crème wandtegels. Voor de aannemer een ongelukkige combinatie en hij toont een veel donkerdere vloertegel met een witte wand.

“Mmm ik weet het niet” zegt ze; waar de aannemer snel zegt: “oh u houdt niet zo van donker”. De mevrouw en ik bulderen van het lachen en de aannemer kijkt wat verweesd om zich heen…

En daarom is inventariseren een prachtig vak, achter elke deur kan een mooi verhaal zitten. Mijn week is in ieder geval goed begonnen!

Leo Bouwman

Leo Bouwman - "Iedereen heeft een mening over asbest: van ”het is gevaarlijk spul waar je aan kan overlijden” tot “volledig overtrokken en duur”. Ik probeer met de opleiding alle neuzen in dezelfde richting te krijgen zodat er verstandig en veilig en tegen zo laag mogelijke kosten gehandeld kan worden. Zowel bij de voorbereiding van een project (renovatie of sloop), als tijdens de uitvoer van de werkzaamheden. Middels foto’s en voorbeelden in afgesloten doosjes krijg je een beeld waar asbest in een bouwwerk aanwezig kan zijn en hoe je het zelf kan herkennen. Diverse cases en oefeningen leren je de do’s en don'ts. Daarnaast wordt het proces van inventarisatie, sloopmelding en sanering aan de hand van een praktijkvoorbeeld uitgebreid besproken. Ik vertel met veel energie, al je vragen zijn legitiem en nuttig voor meer inzicht bij alle aanwezigen."

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *