Hitte in een huurhuis

Hitte in een huurhuis. Moet de verhuurder daar iets aan doen? Ja, dat moet als het gaat om ‘ernstige overlast door warmte doordat er geen technische voorziening is getroffen’ zegt de Huurcommissie. Maar wat is ‘te warm’?

De Huurcommissie kreeg eind 2018 een klacht van huurders van een modern hoek-appartement. Grote ramen met isolatieglas. ‘Als de zon schijnt en het buiten 22⁰ is, dan is het 28⁰ binnen’, vertelt de bewoonster. In 2018, die hete zomer, werd het tussen 7 en 22 september het niet koeler dan 26,5⁰. En op 17 oktober was het binnen 29⁰. De huurders probeerden zelf om het huis te koelen, door de gordijnen steeds dicht te houden en ’s nachts te ventileren.

Wat zegt de wet? Dat de verhuurder moet zorgen voor een woning waarin de huurder ‘normaal huurgenot’ heeft… Maar wat is dat? Daarvoor bestaat geen concrete wettelijke norm. De huurcommissie oordeelde in deze zaak dat de grens ligt bij een temperatuur 26,5⁰ gedurende 300 uren in een jaar. Daarom werd de huur verlaagd met 20% totdat de verhuurder de hitteproblemen verhelpt.

Maar de verhuurder deed niets en daarom startte de huurder onlangs een kort geding. En de rechter bepaalt nu dat de verhuurder echt oplossingen moet gaan zoeken …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *