Twijfel je nog? Neem een vrijblijvende optie

Inschrijven 2022
Wonen MBO3-niveau

Leergang Sociaal wijkbeheerder

8.3 (4) uit 4 reviews
Open inschrijving Incompany Klassikaal

Je staat dicht bij de bewoner en bent de oren en ogen van de wijk. Wat is jouw bijdrage aan een leefbare en vitale wijk?

Documentatie aanvragen

Algemeen

Als wijkbeheerder ben je zichtbaar in de wijk. Je bent het aanspreekpunt van bewoners voor alles wat er speelt in de omgeving. Er wordt ook steeds meer van je verwacht, bijvoorbeeld dat je creatieve oplossingen kunt bedenken voor de sociale problematiek in de wijk. Maar hoe signaleer je dit? Wat zijn je handelingsmogelijkheden en wie kun je hiervoor inschakelen? In deze leergang behandelen we alle noodzakelijke kennis en nieuwste ontwikkelingen in jouw werkgebied. Daarnaast leer je om daadkrachtig te communiceren met partners en bewoners. Kortom, alles wat je nodig hebt om je rol als wijkbeheerder succesvol vorm te geven.

Cursistreferentie
“Ik heb het idee dat ik er een hoop maatjes bij heb aan mijn medecursisten!”
Melda Geerse, sociaal huismeester Woongoed Middelburg
Lees volledige referentie

Geschikt voor jou?

Deze leergang is onder andere geschikt voor startende wijkbeheerders, huismeesters, complexbeheerders of andere medewerkers die door willen en kunnen stromen naar sociaal wijkbeheerder. Deze leergang is ook interessant voor ervaren medewerkers die opnieuw geïnspireerd willen worden in hun vak.

Aanvraag Collega-korting

Wil je deze opleiding met meerdere collega’s gaan volgen? Vraag dan de collega-korting aan!

Wat levert het je op?

 • Bewustheid van je eigen rol, taken en handelingsmogelijkheden
 • Basiskennis van wet- en regelgeving die relevant is voor deze functie
 • Ontwikkeling van communicatievaardigheden om bewoners te activeren en aan te spreken
 • Handvatten om sociale problematiek te signaleren en navolging aan te geven
 • Een HabiTask diploma voor de leergang sociaal wijkbeheerder

Over leergang

Leerlijn

Deze leergang Sociaal wijkbeheerder is onderdeel van de leerlijn Sociaal beheer waarin verschillende leergangen van MBO tot HBO+ niveau elkaar opvolgen.

Bekijk de video voor meer informatie over deze leergang.

Leergangduur
Totale duur
Inclusief eindpresentatie
9 modules
in 2,5 maand
Studiebelasting
Buiten de cursusdagen
20 uur
Leren van elkaar
2 keer
Korte opdrachten en voorbereiding
voor iedere cursusdag

Over leeromgeving

Doorlopende leerlijnen

Met onze leerlijnen (VerhuurVastgoed en Sociaal beheer) hebben we een functiegericht en actueel aanbod van leergangen op verschillende niveaus. Deze ontwikkelen we altijd met ons uitgebreide netwerk van mensen met ervaring uit de praktijk. Wij hebben hierdoor altijd de opleiding die bij jou past. We spelen hierbij optimaal in op de praktijk en zorgen ervoor dat jij straks met een diploma op zak direct aan de slag kunt. Wil je gericht advies op welk niveau je het best kunt instromen, neem dan contact met ons op.

Docenten van topniveau

We zijn als HabiTask trots op onze docenten. Zij ondergaan een uitgebreide selectieprocedure waarin zij onder andere een proeftraining verzorgen. Op deze manier garanderen wij de kwaliteit. De docenten zijn vanaf het eerste idee betrokken bij de ontwikkeling van ons aanbod. Onze docenten zijn specialist op hun vakgebied en kennen de sector. Naast docent zijn ze vaak actief in het werkveld waardoor ze zelf met alle actuele problematiek te maken krijgen. Deze ervaring krijg je tijdens de opleiding mee en kun je direct meenemen de praktijk in.

Leren van en met elkaar

Wij geloven in de kracht van het gezamenlijk leren. In deze leergang volg je daarom het hele programma met dezelfde groep mensen. Vanaf het eerste moment creëren we een veilige leeromgeving waarin je de ruimte krijgt om te luisteren en te delen. Hiervoor maken we gebruik van onder andere intervisie, waarbij iedereen zijn eigen casussen kan inbrengen en jij samen met je medecursisten kan leren.

Persoonlijke ontwikkeling

Om je optimaal voor te bereiden op de praktijk besteden we in deze leergang uitgebreid aandacht aan de ontwikkeling van de vaardigheden die je nodig hebt om je functie straks goed te kunnen uitvoeren. Naast alle kennis die je opdoet, werken we aan je persoonlijke ontwikkeling. In je intake kijken we al naar wat je persoonlijke leerdoelen zijn. Je kunt daarom bij vragen altijd contact opnemen met jouw opleidingsadviseur, je docenten of je coach.

Online Leeromgeving “De HabiCampus”

Tijdens deze leergang krijgt je een persoonlijke inlog in onze online leeromgeving, de HabiCampus. Hiermee kun je buiten de cursusdagen om ook communiceren met je medecursisten en docenten. Ook helpt het je om je leerdoelen te bereiken. Je vindt op deze centrale plek al het voorbereidende werk en naslagwerk van de cursusdagen en kunt hier bijvoorbeeld ook je huiswerkopdrachten inleveren.

Programma

Deze leergang is modulair opgebouwd. De onderwerpen die hierbij aan bod komen vind je hieronder terug.

Voorbereidende opdrachten

Bij de voorbereiding van de cursusdagen maak je een aantal opdrachten. Je denkt na over een casus, levert een fysiek document in of beantwoordt een aantal vragen van de docent. Dit is een belangrijk onderdeel van de opleiding en is een verplicht criterium om jouw diploma te kunnen behalen.

Intervisiebijeenkomsten

Wij denken dat onze cursisten het beste leerresultaat behalen wanneer zij leren van en met elkaar! Daarom zijn er in deze leergang in totaal drie intervisiemomenten ingepland. Je wordt twee keer begeleid door onze docenten en organiseert een derde keer de intervisie samen met jouw medecursisten.

Module Jouw rol binnen de corporatie
 • Introductie en kennismaking
 • De corporatie
 • Rollen
 • Taken
 • Maatschappelijke ontwikkelingen
 • Sociaal netwerk in kaart
 • Doelgroepen
Module Huurrecht voor de wijkbeheerder
 • Huurvoorwaarden
 • Besluit kleine herstellingen
 • ZAV-beleid en toepassing
Module Leefbaarheid
 • Veranderende rol van de maatschappij en corporatie
 • Klantgericht werken en leren aanspreken
 • Buurtinitiatief ontwikkelen
 • Wijkschouw
Module Aanpak overlast en woonfraude
 • Soorten overlast en handelingsmogelijkheden
 • Preventie
 • Bemiddeling
 • Zorg
 • Handhaving
 • Woonfraude
 • Dossieropbouw
Module Communicatie
 • Contact maken
 • Luisteren, samenvatten, doorvragen
 • Objectief benoemen signalen

Diploma

Deze leergang sluit je af met het diploma Sociaal Wijkbeheerder als je hebt deelgenomen aan alle modules en de casussen die je tijdens de modules uitvoert hebt afgerond.

Aan het einde van deze leergang ontvang je een diploma

Data en kosten 2022

Hieronder vind je een overzicht van de data en kosten voor deze opleiding.

Kosten
Deelnamekosten
€ 2.560,00
Arrangementskosten
€ 485,00
Opleidingsdata

Staat de datum van jouw keuze hier niet bij? Schrijf je in op de wachtlijst en we nemen contact met je op zodra er een nieuwe datum bekend is.

Startdatum
Locatie
3 okt 2022 Voldoende plekken
Online, Utrecht
Datum heeft doorgagarantie
Wachtlijst
Wist je dat?

Wij zijn CRKBO gecertificeerd en daarom zijn onze opleidingen vrij van BTW. Bovengenoemde kosten zijn inclusief materiaal, arrangementskosten, digitale leeromgeving en diploma.

Contactpersoon

Vast contactpersoon van deze leergang is Carla Loog

Data en kosten 2023

De planning van deze opleiding voor 2023 is inmiddels bekend. Bekijk hier de kosten, nieuwe data en schrijf je alvast in!

Inschrijven 2023

Wanneer je op de onderstaande button klikt kom je op het opleidingsportaal van Helix Academy. Hier vind je een overzicht van de data en kosten voor deze opleiding en kun je je inschrijven. Het examen is optioneel. Je kunt op je inschrijfformulier melden of je hieraan wilt deelnemen.

 

HabiTask wordt Helix Academy

HabiTask gaat vanaf 2023 verder onder de naam Helix Academy. De cursusbedragen worden dan niet langer vrij van BTW gefactureerd, maar mét 21% BTW.

Wil je jouw opleiding vrij van BTW volgen? Bekijk dan of het mogelijk is om de door jou gekozen opleiding nog in het najaar van 2022 te volgen.

Beoordelingen

HabiTask staat voor kwaliteit. Daarom evalueren we al onze opleidingen. Lees hier een aantal evaluaties terug.

Cursistreferentie
“Ik heb het idee dat ik er een hoop maatjes bij heb aan mijn medecursisten!”
Melda Geerse, sociaal huismeester Woongoed Middelburg
Lees volledige referentie

Advies nodig?

Wil je weten of deze leergang bij jou past? Bel naar 0182 – 302 444 of vul dit formulier in en wij nemen vrijblijvend contact met je op.