Onboarding en niet uit de branche? GroenWest durft het aan.

Moet je al (veel) ervaring hebben in de corporatiewereld als je start als Woonconsulent? We spreken met Jet Roosch, Manager Kernen en Buurten bij GroenWest over haar visie hierop en hoe GroenWest onboarding van deze doelgroep heeft aanpakt.

Nieuwelingen & mensen zijn leuk!

Het sociaal beheer in corporatieland is een vak apart. Maar dan ook echt een vak vind ik persoonlijk. Een vak waar geen school voor is. Zo van “Ik studeer rechten en voilá ik ben jurist”. Nee, sociaal beheer gaat voor het grootste deel om wie je bent, als mens. We zoeken eigenschappen als:

  • Contact maken
  • Daadkracht
  • Authentiek zijn en blijven
  • Met een open blik de wereld in kijken
  • Onvoorwaardelijke liefde voor de mensheid in al zijn kleuren
  • Gezond verstand

Daarnaast is het de bedoeling dat je van ongeveer alle wetten en regelgeving op het gebied van huur, het sociaal domein en de zorg iets af weet. Oh ja, dan is het ook nog de bedoeling dat je de meest voorkomende GGZ problematiek kan duiden en daarmee kan omgaan. Je niet bang bent, want gesprekken lopen wel eens uit de hand. Kortom, het schaap met de 5 poten is er niks bij! Niet gek dus dat veel van de functies in dit vak uitgeoefend worden door, laten we het aardig zeggen, mannen en vrouwen met kinderen die op zijn minst in de puberleeftijd zijn. We vragen namelijk nogal wat.

Kwetsbaren worden kwetsbaarder

Tegelijk verandert de wereld om ons heen behoorlijk. De kwetsbaren worden kwetsbaarder, de overlast complexer, de community building steeds harder nodig. Regels en wetten komen en gaan, digitalisering van zowel bedrijf als huurder is een feit. En dat vraagt veel flexibiliteit.

Jong & fris talent

Ik werk bij een corporatie (GroenWest red.) waar de mens en ontwikkeling centraal staan. En ik zag dat op mijn afdeling het ontwikkelen van de mensen volledig ‘opging’ aan het bijhouden van alle maatschappelijke-, wettelijke- & digitale veranderingen. Een kleine blik vooruit in de tijd leverde me ook een toekomstbeeld op waarin veel kennis en kunde verloren zou gaan door pensioen bijvoorbeeld. Die twee samen hebben mij op het idee gebracht om jong, nieuw & fris talent te zoeken. Zo werd kennis en kunde gedeeld en wel beide kanten op: kennis van het vak van ‘oud naar jong’ en kennis van de huidige tijd van ‘jong naar oud’.

En zo geschiedde. Samen met mijn team ging ik op zoek naar (inmiddels drie) jonge toppers. Bewust onervaren, maar uit het zo belangrijke menshout gesneden. Natuurlijk was dat niet meteen iets waar iedereen blij van werd. ‘Het inwerken kost zoveel tijd’ en ‘Die zijn jong en ambitieus en blijven niet lang’ Veel gesprekken en beren op de weg verder, zijn we het toch samen aangegaan.

Hoe kennis en ervaring wordt overgedragen

We hebben er geen spijt van! We hebben met elkaar zaken geregeld. Een buddysysteem voor het inwerken, zodat je samen een nieuwe collega inwerkt en de taken kan verdelen. Een op maat opleidingsprogramma bij HabiTask waar ook de huidige collega’s aanschoven, op thema of interesse. Enerzijds om het GroenWest sausje mee te geven en anderzijds om hier en daar ook wat kennis op te frissen.

Nieuwe energie

Voor mij als teammanager is het prachtig om te zien dat de competenties van de nieuwelingen nieuwe energie geven in het team. Hoe de kennis en ervaring wordt overgedragen en de nieuwelingen het vak leert en de mensen die het overdragen vleugels geeft. Het zorgt voor een prachtige en krachtige dynamiek. Niet vanzelf, het is soms hard werken. Verbinden, zoeken & waarderen. Vooral blijven zien wat een ieders meerwaarde is en dat uitdragen en delen.

“En dat is mijn persoonlijke bijvangst: dat ik iedereen door mijn bril mag leren kijken. Nieuwelingen én mensen zijn namelijk de leukste wezens op aarde!”

Jet Roosch – Manager Kernen en buurten GroenWest

Hoe zag het on-boardingstraject eruit?

Het on-boardingstraject voor de woon/wijkconsulent bij GroenWest bestond uit theoriesessies, learning on the job (Social design) samen met de expert de wijk in, uitwisseling van praktijksituaties met collega’s begeleid door de trainers, wijkonderzoek en een presentatie aan de organisatie over ieders innovatieve wijkplanvoorstel. De band met de organisatie en directe collega’s bleef hierdoor intensief en helpend voor de deelnemers.

Wil je meer weten?

Wil je meer weten over een op maat programma als onderdeel van een on-boarding traject of verandering van functiegroepen in jouw organisatie. Wij denken graag met je mee hoe we in samenwerking dit traject vorm kunnen geven qua inhoud, duur en begeleiding.

Advies nodig?

Wil je een vrijblijvend advies hoe we jouw organisatie op dit onderwerp verder kunnen helpen? Bel naar 0182 – 302 444 of vul het contactformulier in.

Incompany aanvraag